} Air vs Rail Freight - Strand

9/23/2020 - Posted in  Supply Chain Management and Logistics

Air vs. Rail Freight

Our expert's opinion

Globally, the decrease in air freight volumes in the month of May (-31%) was less severe than the month of April (-37%). This is what the figures from CLIVE Data Services show.

For Liege Airport, the past few months have been busy, comparable to the end-of-year period. During the first five months of 2020, Liege Airport transported just under 400,000 tons of goods, an increase of 8.63% over January-May 2019.

The share of e-commerce also continues to rise.

In 2019, 360 million parcels were processed, about one million per day. During the first four months of this year we already have 260 million parcels. That number is exploding. The share of e-commerce in trains is also starting to grow. That is why a new line has opened from Liege to Chengdu.

- Faye Ben Hamoud, Associate Consultant

Volgebouwde luchthaven Luik krijgt nieuwe logistieke zone 33 hectaren

Volgend jaar start de aanleg van een nieuwe logistieke zone van 33 ha ten westen van Liege Airport. Vanaf 2023 zullen zogenaamde tweedelijnsbedrijven er zich mogen vestigen. De luchthaven en de logistieke zones errond barsten nu uit hun voegen.

SOWAER, de Waalse openbare onderneming voor de luchthavens, mag in de zone ‘Fontaine’ na een lange procedure het laatste huis onteigenen. Ze had het huis al in 2018 via een rechtszaak gekocht, maar de eigenaar bleef zich verzetten. Andere huizen in de buurt werden al in 2015 in der minne onteigend. De weg is nu helemaal vrij om de gebouwen af te breken en de nieuwe logistieke zone aan te leggen. De bouwvergunning wordt nog voor het einde van dit jaar verwacht. De aanleg zal twee jaar duren, zodat de eerste bedrijven zich er vanaf 2023 kunnen vestigen. De investering bedraagt 10 miljoen euro.

Grote vraag
De nieuwe zone ligt in het verlengde van de startbaan, naast de snelweg en op een boogscheut van het op- en afrittencomplex van Flémalle. De logistieke zones ten oosten en ten noorden van de luchthaven zijn helemaal volzet, zodat de vraag naar nieuwe terreinen door de forse toename van de luchtvrachttrafieken op Liege Airport groot is. De zone Fontaine – die door de luchthaven wordt gecommercialiseerd - wordt voorbehouden voor logistieke activiteiten. Die zullen hoofdzakelijk gericht zijn op de distributie in Europa van goederen die per vliegtuig van overzee aangevoerd worden.

 Source: Flows

Other insights in Supply Chain Management and Logistics